vrijdag 23 december 2011

DE SALJOET


Spectaculaire slaapplekken te over, zoals bijvoorbeeld De Saljoet. Dit is een reddingscapsule die een paar jaar geleden nog aan een boorplatform in de Noordzee hing. Twee ondernemende Friezen bouwden de capsule om tot een uniek, drijvend en super-de-luxe één-suite-hotel. En je verwacht het misschien niet, maar alles zit er in: een riant tweepersoonsbed, televisie, toilet, stormend water en een warme kachel. Op de valreep nog een romantisch nachtje boeken? Deze maand ligt De Saljoet in de Museumhaven in Leeuwarden. In januari moet je in Groningen zijn. Liever op andere locatie? Dat is mogelijk, net als bij de rest van de vloot van Slaapschepen.nl. 

Osingastraat 6 
8801 AD Franeker
0517 23 42 34

donderdag 22 december 2011

FRISH 'N DISH


Topkok Marco Poldervaart mag Harlingen dan wel ingeruild hebben voor Aalst (De Fuik), hij heeft in het Friese havenstadje nog wel een paradepaardje: Frish ’n Dish. Geen beter restaurant waar je ’s avonds met vrienden een borrel kunt doen, met vriendinnen aan de high tea gaat, een kop koffie drinkt of waar je een romantisch diner voor twee reserveert. Op de kaart staan ambachtelijk gemaakte wereldse gerechten, geïnspireerd op de ideeën die Poldervaart kreeg tijdens zijn reizen. In de winkel van het restaurant kun je delicatessen - zoals wijn en olijfolie - inslaan voor thuis. Laat je dus optimaal verrassen en verwennen in Harlingen!

P.S. Ze hebben nu een leuke actie: 4 = 2. Met z'n vieren genieten van de prijs van twee!!

Grote Bredeplaats 15
8861 BA Harlingen
0517 430 063

woensdag 21 december 2011

BED & BREAKFAST DE SCHANS


Waarom overnachten in een hotel of op de camping in Makkum als je eenmaal weet van het bestaan van Bed en Breakfast De Schans. Deze nieuwe b&b is namelijk uniek gelegen aan de haven met de oude sluis in het hart van het dorp. Hoe fijn wakker worden is dat, met de bootjes voor je deur! Vanuit hier ontdek je ook nog eens in no-time de leuke winkeltjes, restaurants en monumentale panden en duik je zo het terras op, of het IJsselmeer! Het strand met de mooie boulevard is op loopafstand. Bekijk ook de speciale arrangementen inclusief motorboot om via het water de omgeving te verkennen.

Schans 6
8754 GA Makkum
0515 23 20 82

dinsdag 20 december 2011

RESTAURANT DE ZEE


De Waddeneilanden hebben heel wat moois te bieden, ook op culinair gebied. Neem bijvoorbeeld Restaurant DE ZEE van Lammert Miedema en Anne-Marie Kaale op Terschelling. Hun motto: respect voor ingrediënten! Daarom tref je op de menukaart ook zo veel mogelijk gerechten aan waarvoor verse eilander producten zijn gebruikt. Zo komt bijvoorbeeld het lamsvlees van Slager Schaafsma, de schapenkaas van VOF Halfweg en het kaasplankje van Pieter Peit’s Hoeve. Het interieur maakt het plaatje helemaal compleet met meubilair van sloophout en mooie blauwe en witte tinten.

Boomstraat 33
8881 BS West-Terschelling
0562 44 25 39

maandag 19 december 2011

LANDGOED LAUSWOLT


De bosrijke omgeving, het adellijke landgoed. Alleen dit geeft al een rustgevend gevoel. Maar Landgoed Lauswolt in Beesterzwaag heeft ook een speciaal wellness centre: The Art of Beauty, La Prairie. Hier hoef je maar twee dingen te doen: sluit je ogen en geniet van de Friese wellness die ze bieden. De focus van het wellness centre ligt op schoonheid en verjonging. Daarom wordt er ook gewerkt met producten van Bergman Beauty Care La Prairie, een hoogstaand Zwitsers beautymerk. Behalve voor vrouwen heeft het wellness centre ook een paar fijne behandelingen en arrangementen voor mannen. Als herboren keer je huiswaarts!

Van Harinxmaweg 10
9244 CJ Beesterzwaag
0512 38 12 45

vrijdag 16 december 2011

ZANDZEEBAR


Wat krijg je als je cocktails, zee en strand mixt? Zandzeebar! En we kunnen nog veel meer aan deze mix toevoegen, want deze no-nonsense strandtent op Terschelling bij Formerum aan Zee heeft nog veel meer goede ingrediënten. Zoals een kaart met lekkere fingerfood, loungekussens om úren in te chillen, goede muziek op de achtergrond, de Dutchtub die je kunt huren… Houd ook zeker de agenda in de gaten, want af en toe zijn er bij Zandzeebar spetterende feestjes.

Badweg 6
8894 KW Formerum (Terschelling)
0562 44 51 72

B&B ALEGRIA


Er zijn maar weinig bed & breakfast’s zo kleurrijk als Alegria. Deze b&b huist namelijk in het atelier van kunstenares Leona Leppers, midden op het Friese platteland tussen de koeien, schapen en vele vogels. Soms werpt het paard van de buren zelfs een blik naar binnen. Samen met de folkloristische stijl - waarmee Leona het mini-boerderijtje heeft ingericht - vormt het een bijzondere match. De slaapkamer boven en de kinderbedstede beneden bieden plaats aan ongeveer vijf personen. Ook is er een tuin, badkamer en de mogelijkheid om zelf te koken. Neem een kijkje in het atelier als Leona aanwezig is en volg eventueel bij haar een workshop, zoals 'Zachte sieraden maken' of de 'Harpworkshop'.

Winia’s Reed 10
9121 EB Ee (toets voor navigatie Dongeradeel in)
085 876 94 54

GRAND-CAFÉ DE WALRUS


De plek in Sneek om na een drukke werkweek te borrelen, de plek in Sneek om af te spreken met vrienden en de plek in Sneek waar je in de zomer op het terras moet zitten is Grand-Café De Walrus. Gelegen in het hartje van de binnenstad is dit voor veel Snekers en inwoners uit de omgeving the place to be. Eerst drink je er een borrel, dan schuif je aan voor het diner en vervolgens gaan de voetjes van de vloer in dit gezellige grand-café. In Leeuwarden zit een vestiging aan het Gouverneursplein.

Leeuwenburg 11
8601 CG Sneek
0515 438 100

donderdag 15 december 2011

WERF IJLST

Werf IJlst weet maar al te goed wat een vakantieganger in Fryslân wil. Een bootje voor de deur natuurlijk! Daarom beschikken de vier houten, stijlvolle en duurzaam gebouwde Sinnehúskes over een eigen steiger, waaraan in de zomermaanden een Sinneskou ligt. Met deze aluminium schouw van 5,80 meter kun je in alle stilte genieten van de Friese meren, want de boot wordt elektrisch aangedreven. En wat te doen in IJlst? Deze kleine elfstedenstad is een groot openluchtmuseum. Liever de drukte op zoeken? Sneek is om de hoek. Vaar er desnoods met je bootje naar toe!

Sneekerpad 4
8651 NE IJlst
0517 41 44 10

MIN12


Met smaken als bloedsinaasappel, suikerbrood, after eight, meloen, red bull, truffel en oma’s appeltaart is het lastig kiezen. Maar het grote assortiment ijssmaken van ijssalon MIN12 heeft ook een groot voordeel: jouw smaak zit er vast en zeker tussen. Zo niet, dan kun je je ook altijd aanmelden voor de FlavourAlert. Zodra jouw favoriete smaak weer beschikbaar is, ontvang je een sms. MIN12 heeft acht vestigingen in Friesland, te weten in Dokkum, Drachten, Harlingen, Leeuwarden (Stationsweg), Leeuwarden (Kelders), Sneek, Terschelling en Vlieland. De vestiging in Leeuwarden aan de Stationsweg heeft de meeste smaken en is samen met de vestiging in Sneek ook in de winter open voor ijs en lekkere ijstaarten voor de feestdagen!

Stationsweg 39
8911 AJ Leeuwarden
058 301 12 51

Kijk voor de wisselende openingstijden op de website.

WELLNESS & BEAUTY SAUNA DE WOUDFENNEN


Je optimaal laten verwennen met een heerlijke behandeling is geen luxe, maar eerder een must. Het laat de huid weer stralen en het bloed volop stromen. Bovendien kun je er met een schoon lijf en leeg hoofd weer helemaal tegenaan. Waar je moet zijn? Bij Wellness & Beauty Sauna De Woudfennen in Joure. Of je nu een paar uurtjes wil relaxen of een hele dag, er zit zeker een behandeling tussen. Wat te denken van het Cleopatra verwenarrangement met een uitgebreide gezichtsmassage, een speciaal molkewei lichaamsscrub met lichaamspakking of een speciaal melkbad? Daar kan geen 'nee' tegenop!

Woudfennen 10
8502 BA Joure
0513 41 52 00

GEARTSJE


Je zou bijna denken dat je op het Franse platteland bent beland als je de gezellige woonwinkel van Geartsje binnenstapt. Waar je ook kijkt, overal zie je mooie brocante meubelen en accessoires en andere woon- en tuindecoratie. Denk aan kaarsen, kandelaars, spiegels, inspirerende woonboeken, maar ook aan spulletjes voor de kinderkamer en houten speelgoed. Merken die bij Geartje te koop zijn: Jeanne D’Arc Living, Braxton, HKLiving, Appletree, Zusss, Sis-sit, Maileg, Anne Claire Petit, Pjut en nog veel meer. Echtenerbrug te ver? Bestellen in de webshop kan ook!

Duimstraat 63
8539 SC Echtenerbrug
0514 54 10 27
www.geartsje.nl

Open: nov-mrt vr 13.30-17.30 uur en za 12.00-17.00 uur; apr-okt ook op do van 13.30 tot 17.30 uur

WADLOPEN OP HET WAD

Hoe ontdek je het wad het best? Wadlopen! Tot je knieën in de blubber en soms tot de nek in het water. Nee, wadlopen is zeker niks voor watjes. Voor beginners is de Eilanderbult een leuke tocht om kennis te maken met het waddengebied. Deze zwerftocht gaat over het wad tussen de Engelsmanplaat en Schiermonnikoog. Je loopt vooral over harde zandbodem en hoge zandplaten, doorsneden met geulen en prielen. De gids vertelt onderweg over alles wat je tegenkomt en wat er leeft op het wad. De tocht is ongeveer 7 kilometer lang (2,5 uur) en ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Verzamelplaats is café De Kalkman in Wierum.

Voor informatie kijk op www.wadlopen.net

woensdag 14 december 2011

SLOWWOOD


100% handmade in Fryslân, dat is het nieuwe meubelmerk SlowWood van Christien Starkenburg. Alle meubelstukken uit de MUM-collectie (Mock Up Nature) zijn namelijk handgemaakt door Friese ambachtslieden en afgewerkt met eco minerale verf en zeep, olie of kalklak. Hierdoor is de impact op de aarde zo laag mogelijk. En dat willen we anno 2012! Christien omschrijft haar collectie als een familie van eenvoudige, archetypische ontwerpen met een rauwe elegantie, niet te gepolijst en te af. Zo is bijvoorbeeld de nerf van het hout voelbaar. Hierdoor blijf je verbonden met het hout in de meest pure vorm. Bovendien zijn het ontwerpen die lang meegaan, zich makkelijk laten combineren in huis en het meer karakter en bezieling geven. Hebben, hebben, hebben dus, deze Fryske pronkjes! 

De MUM-collectie van SlowWood is verkrijgbaar bij Jan de Jong Interieur in Leeuwarden (Schrans 25) Voor dealers in de rest van het land en natuurlijk de collectie kijk je op de website www.slowwood.nl.

HAVENKRAAN VAN HARLINGEN


De hectiek van alledag even achter je laten, of beter gezegd: overzien? Ga de hoogte in en slaap in de Havenkraan van Harlingen, een oude haventopkraan uit 1967. Vanuit de cabine op 17 meter hoogte heb je een mooi uitzicht over de stad Harlingen en de Waddenzee. Bij helder weer kun je zelfs Vlieland en Terschelling zien liggen. Niet tevreden met het uitzicht? In de cabine kun je het panorama naar je hand zetten, als je durft tenminste! Beweeg de knuppel naar links of naar rechts en draai 360 graden rond. De machinehuis is de plek die vraagt om optimale rust. Een mooi bed, stoelen van Charles Eames en een stortbad voor twee helpen daarbij! Oja en klimmen hoef je niet. De kooiladders zijn vervangen door twee speciaal ontworpen liften. 

Dokkade 5
8862 NZ Harlingen
0517 41 44 10

FIETSEN OVER DE OUDE BILDTDIJK

Terpen, dijken en oude zeeweringen kenmerken het noorden van Fryslân. Niet vreemd, want het gebied was in vroegere tijden altijd in strijd met het water. In 1505 werd daarom de Oude Bildtdijk aangelegd om overstroming tegen te gaan; in de 17e-eeuw gevolgd door de Nieuwe Bildtdijk. Op de noordelijke zijde van beide dijken werden landarbeidershuisjes gebouwd, zo hoog mogelijk tegen de dijk. In de tweede helft van de 20e-eeuw kwamen veel huizen leeg te staan doordat er geen werk meer was in de omgeving. Slopen dreigde, maar toch bleek er belangstelling voor wonen op de Oude Bildtdijk, nu ook wel bekend als de langste bewoonde straat van Nederland met een lengte van ongeveer 14 kilometer. Zo vind je er tegenwoordig veel kunstenaars en ateliers. Een fietstocht waard!

Informeer bij plaatselijke VVV kantoor naar een mooie fietsroute over de dijk of volg het fietsroutenetwerk.

dinsdag 13 december 2011

IT POTTEBAKKERSHÛS


Op It Pottebakkershûs ben je op slag verliefd. Is het niet op het liefelijke pandje, dan is het wel op de menukaart. De kok achter het fornuis bereidt de gerechten alleen met biologische producten, het liefst uit de directe omgeving. Vlees is op de kaart niet te bekennen, wel duurzame vis en heerlijke vegetarische gerechten. En: echte carnivoren hoor je na afloop zeker niet klagen! De gerechten worden geserveerd op mooie borden en schalen van keramiek. Dit wordt op de dag van vandaag gemaakt in de werkplaats achterin het restaurant en is te koop in de winkel. Aanrader is ook de high tea!

Merk 18
8711 CL Workum
0515 54 19 00

BEAUTY & WELLNESS DE KLINZE


Wat veel mensen niet weten, is dat je behalve slapen ook bij Landgoed De Klinze terecht kunt voor een heerlijke beautydag. In het souterrain van het landgoed is namelijk Beauty & Wellness De Klinze gevestigd. Hier kun je je overgeven aan de goede zorg van de vakkundige schoonheidsspecialistes, je onder laten dompelen in de whirlpool of alle stress van je af laten stomen in het Turkse stoombad. De rust, ruimte en mooie omgeving krijg je er gratis bij. Geheel niet onbelangrijk: er wordt gewerkt met producten zonder parabenen, zoals Organic Elements. 100% eco beauty dus!

Van Sminiaweg 32-34
9064 KC Aldtsjerk (vlakbij Leeuwarden)
058 256 10 50

MUSEUM DE GRUTTERSWINKEL


Even terug de tijd instappen? Bij Museum De Grutterswinkel kan dat! Hier koop je nog – net als vroeger – kruidenierswaren en ouderwetse snoepjes in papieren puntzakken en staat het personeel nog in originele klederdracht achter de toonbank. Heb je de tijd? Neem dan ook nog een kijkje in het museum en ontdek hoe klein een gezin vroeger leefde, met de bedstede en het húske (toilet). In de voormalige woonkamer kun je koffie of thee krijgen met een echt Frysk Dúmke.

Nieuwesteeg 5
8911 DT Leeuwarden
058 215 34 27
www.museum-de-grutterswinkel.nl

Open: di - za 10.00 - 17.00 uur; in juni, juli en aug ook op ma van 13.00 - 17.00 uur

LAUWERSMEERGEBIED

Niet al te charmant misschien, maar wel broodnodig als je een dagje het Lauwersmeergebied intrekt: de verrekijker. In het natuurgebied, dat gekenmerkt wordt door water, kleine eilandjes, ruige en slikkige graslanden, broeden ruim honderd vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. Volgens de boswachter is het vooral in het voor- en najaar een vogelfeest. Duik een van de vogelhutten in en wie weet spot je wel een lepelaar, een steltkluut of een zeearend, die hier sinds een aantal jaren ook broedt. Hoewel het misschien wel zo overkomt, hebben de vogels niet volledig het alleenrecht in het Lauwersmeergebied. Je kunt ook zo een Schotse Hooglander of een vos tegen het lijf lopen. Oja en de mooie orchideeën die er bloeien, mogen ook niet vergeten worden. Niet voor niets is het gebied  uitgeroepen tot Nationaal Park.

www.np-lauwersmeer.nl

maandag 12 december 2011

DE BAKKERSWINKEL


Twee leuke adressen onder een dak, dat vind je bij aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar in Makkum. Op de 1.200 vierkante meter wisselen de traditionele ambacht en hedendaagse vormgeving elkaar mooi af. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de fabriek of koop mooi aardewerk in de winkel. Trek gekregen? Dan is daar De Bakkerswinkel. Net als in de vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Zoetermeer vind je hier zelfgemaakte heerlijkheden als taarten, scones en sandwiches, maar wel met een Friese twist. Neem bijvoorbeeld een zuurdesem kleibrood met Fryske Beerenburg kruidenkaas of turfgedroogde worst van slager Yde uit Bolsward. Leuk is dat al het lekkers gepresenteerd wordt op het ambachtelijke serviesgoed van Tichelaar.

Turfmarkt 65
8754 CJ Makkum
0515 23 13 41
www.debakkerswinkel.nl/makkum

Kijk voor de openingstijden op www.tichelaar.nl

DE ALDE FEANEN

Nog zo'n mooi Nationaal Park in Fryslân is De Alde Feanen, een bijna 4.000 ha groot laagveenmoeras, gelegen tussen de driehoek Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Om dit mooie natuurgebied te ontdekken, huur je geheel op z'n fries een sloep. Dit is ook wel noodzakelijk, want het gebied valt eigenlijk alleen per boot te ontdekken. Onderweg kom je langs mooie meren, veenplassen, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. Meer zeker eens aan op de daarvoor aangewezen plekken, zoals op een van de onbewoonde eilandjes. Een picknickmand aan boord met daarin allerlei Friese lekkernijen zoals sûkerbolle mag dan natuurlijk niet ontbreken. Maar bovenal: geniet hier van de rust en de ruimte!

Kijk op www.aldefeanen.com voor het huren van een bootje vanuit watersportdorp Eernewoude.

OUDERMIRDUMERKLIF

In Gaasterland, gelegen in Zuidwest Fryslân, kun je alle kanten op. Het is namelijk een verrassend bosrijk kustgebied. Of je duikt de bossen in of je gooit je gezicht in de wind bij het IJsselmeer. Een bijzondere plek  die ook tot Gaasterland behoort is het Oudemirdumerklif. Deze klif bestaat uit een 6 meter hoge keileemafzetting uit de ijstijd en is door de Zuiderzee afgeslagen. Hierdoor is er bijzondere vegetatie te zien. Je kunt het klif te voet bereiken vanaf Oudemirdum (5 km) of met de auto. Rijd dan zeker over de dijk door naar Stavoren, een van de elf Friese steden. Je komt dan eveneens langs het mooie Rode Klif en het monument van de Slag bij Warns.

Meer weten over het mooie Gaasterland? Kijk op www.gaasterlandpromotion.nl.