maandag 18 juni 2012

HET VIJFDE SEIZOEN


Wandelaars, fietsers, natuurliefhebbers, rustzoekers, vissers, schaatsliefhebbers, cultuurzoekers, museumbezoekers... Alle doelgroepen weten Het Vijfde Seizoen te vinden. En dat is niet vreemd, want deze leuke bed & beakfast heeft zijn gasten veel te bieden. Om te beginnen met de vijf mooie kamers in de thema's van - je raadt het al - de seizoenen. Daarnaast is er ook een professionele keuken en een enorme huis- en eetkamer aanwezig.

Behalve een grote dosis comfort heeft de natuur rondom Het Vijfde seizoen ook veel te bieden. Zo is de bed & breakfast gelegen in het dorpje Bantega dat op slechts vijf minuten rijden van Lemmer ligt. Hier kun je leuke restaurantjes vinden of het Tjeukemeer met de boot op gaan. Ook Heerenveen is dichtbij op 20 kilometer afstand waar je goed kunt winkelen. Zin om actief bezig te zijn? Huur een fiets en verken de Weerribben of fiets naar het kleine stadje Sloten. 

Middenweg 108
8538 RA Bantega
0514 55 19 68 / 06 20 62 25 65

maandag 11 juni 2012

SAUNA HOTSTONES


Zout is niet alleen onmisbaar in de keuken, maar ook zeker onmisbaar op het gebied van beauty en wellness. Een zoutwaterbad zit namelijk vol mineralen die een heilzame werking hebben op het lichaam. Onder de grond van Sauna Hotstones in Vrouwenparochie bevindt zich een zoutwaterbron. Met dit water worden de baden gevuld met een warmte van 34˚C. Behalve dompelen in dit bijzondere water, kun je je ook even terugtrekken in de Finse Kota, een houtgestookte buitensauna geïmporteerd uit Finland. Overigens is Sauna Hotstones de enige kuursauna van Friesland die bekroond is met het zogehete Heilbadcertificaat. Ook zijn ze winnaar van de Duurzaamheidsprijs Provincie Fryslân 2009.

Waling Dijkstrastraat 51
9077 SP Vrouwenparochie
0518 40 29 38
www.saunahotstones.nl

vrijdag 8 juni 2012

KERAMIEKMUSEUM PRINCESSEHOF


Stop bij Keramiekmuseum Princessehof in de Grote Kerkstraat in Leeuwarden. Behalve een mooie collectie keramiek (de grootste in Nederland) uit Azië, Europa en islamitische landen, en wisselende tentoonstellingen, is de museumwinkel namelijk een must. Hier tref je mooi designwerk aan van gevestigde en aanstormende ontwerpers, zoals Hella Jongerius, Kiki van Eyk, Job Smeets, Marcel Wanders en Lotte van Laatum. Ook Pol's Potten, &klevering en StudioErikGutter zijn vertegenwoordigd. Verzamelaars van kunstboeken vinden hier ook zeker iets van hun gading, net als iedereen die nog een traditioneel tegeltje voor aan de muur zoekt. Oprecht de mooiste cadeauwinkel van Leeuwarden genoemd.

Grote Kerkstraat 9
8911 DZ Leeuwarden
058 294 89 56
www.princessehof.nl

Open: di-zo 11.00 - 17.00 uur

woensdag 6 juni 2012

KUNSTHUIS KORT


Behalve een kunsthuis - zoals de naam al aangeeft - is Kunsthuis Kort ook een bed & breakfast. Domineren het atelier, de expositieruimtes, antiek en curiosa de begane grond, op de eerste etage vind je een fijne plek waar je de nacht kunt doorbrengen. De oude schoolkaarten aan de muur, oud spelmateriaal en de Aap-Noot-Mies-plankjes verklappen dat het ooit een oud schoolgebouw (1907) was. En anders wel de namen van de kamers: de Griffel, de Inktpot, Aap-Noot-Mies en 't Leitje. Ontbijten doe je in de brede gang aan antieke schoolbankjes met inkt. Daarna ga je natuurlijk op zoek naar bijzondere brocante en spullen uit grootmoederstijd op de begane, maar vergeet ook niet het bekende Jopie Huisman Museum te bezoeken. En het mooie IJsselmeer spreekt natuurlijk voor zich! 

Noard 200
8711 AM Workum
0515 54 36 95
www.kunsthuiskort.nl

maandag 4 juni 2012

KONINKLIJKE TICHELAAR


Bij aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar in Makkum (sinds 1572!!) denk je al lang niet meer alleen aan tegeltjes en bordjes met Hollandse tafereeltjes, maar ook aan trendy Dutch design. Behalve dat Tichelaar ook nog steeds honderd procent ambachtelijke producten maakt, is er sinds enkele jaren ook een grote rol weggelegd voor hedendaagse ontwerpers. Zo heeft de aardewerkfabriek onder andere samengewerkt met Hella Jongerius, Alexander van Slobbe en Studio Job. In de fabriekswinkel kom je deze ontwerpen tegen en kun je eveneens viltwerk van Claudy Jongstra en de gebreide designpoef van Christien Meindertsma kopen. Werp vanuit de winkel ook zeker een blik in de fabriek om de vakmensen van Tichelaar aan het werk te zien, of een broodje eten bij een filiaal van De Bakkerswinkel.

Turfmarkt 65
8754 CJ Makkum
0514 23 13 41
www.tichelaar.nl

Kijk voor openingstijden op de website!

vrijdag 1 juni 2012

PRINS HEERLIJK


Je kunt er niet zitten, maar dat is niet erg als je er eenmaal een broodje hebt besteld. Prins Heerlijk heeft namelijk de lekkerste broodjes van Leeuwarden. Dat zeggen ze niet alleen zelf, maar dat is ook echt zo. Je hebt de keuze uit verschillende soorten beleg en broodjes. Ook kun je er ijs, salades, verse sappen, koffie en thee krijgen. Tip: neem je bestelling bij mooi weer mee naar de Prinsentuin, het stadspark dat in 1648 in opdracht van prins Willem Frederik van Nassau werd aangelegd. 

Prins Hendrikstraat 2h
8911 BK Leeuwarden
058 216 74 29

Openingstijden: ma 11.00 - 18.00 uur, di-vr 10.00 - 18.00 uur, za 11.00 - 17.00 uur.